Aim'n add

Aim'n add
Aimn har fyllt på i sin outlet!!

onsdag 18 januari 2017

Ekmansstiftelserna

Stiftelsen Oscar och Maria Ekmans Donationsfond

Denna stiftelse bildades år 1909 vid boutredningen efter konsul Oscar Ekman. Den har till ändamål att i överensstämmelse med makarnas intressen främja folkupplysning och folkuppfostran inom Sverige. Detta avses kunna ske genom bidrag till skolor, sammanslutningar, stiftelser, företag, offentliga institutioner och enskilda personer, vilka arbetar för upplysning och uppfostran.

Mer info och ansökan här


Oscar Ekmans stiftelse för Sverige i Utlandet

Denna stiftelse bildades 1909 med ändamål att hjälpa emigranter att återvända till Sverige och motverka att svenskar lämnade Sverige. Sedan skälen till emigration och immigration med tiden starkt förändrats har ändamålet genom permutationsbeslut omformulerats och är numera huvudsakligen att stärka banden till Sverige, främst för utlandssvenskar.

Stiftelsen ger penningbidrag till undervisningen om Sverige i svenska skolor utomlands, till undervisningen i svenska språket vid utländska universitet och skolor samt till stipendier åt utlandssvenska barn och ungdomar för undervisning och högre utbildning i Sverige.Stiftelsens styrelse har följande sammansättning:

Mer info och ansökan här


Stiftelsen Oscar och och Anna Ekmans Donationsfond

Denna stiftelse bildades år 1933 av godsägaren Oscar Ekman och hans hustru Anna, född Sondén. Stiftelsen har till ändamål att främja frivilligt arbete inom svenska kyrkan och i dess anda, varvid såväl kristligt-kulturella strävanden som kyrklig verksamhet av mera centralt religiös karaktär kan få understöd.

Så länge Sigtunastiftelsen förblir självständig och verksamheten bedrivs i stort sett enligt hävdvunna former i Manfred Björkquists anda, skall fondens ändamål huvudsakligen och i första hand vara att stödja Sigtunastiftelsens verksamhet inom undervisning, utbildning och vetenskaplig forskning.Stiftelsens styrelse har följande sammansättning:

Mer info och ansökan här


Stiftelsen Oscar Ekmans Minnesfond

Stiftelsen bildades år 1952 i samband med Humanistiska läroverkets 25-årsjubileum genom en donation från Oscar Ekmans efterlevande familj.Oscar Ekman

Ändamålet är i huvudsak att stödja den stipendieverksamhet vid läroverket som Oscar Ekman lagt grunden till.

Mer info och ansökan här


Harald och Louise Ekmans Forskningsstiftelse

Denna stiftelse bildades år 1995 och har till huvudsakligt ändamål att främja vetenskaplig forskning, företrädesvis av sådan beskaffenhet att forskare under någon väsentlig del av arbetet kan dra fördel av Sigtunastiftelsens anläggningar. Med forskning jämställs vetenskapliga seminarier och publicering av forskningsresultat. Forskningsbidrag lämnas i allmänhet i form av stipendier ledande till en fri vistelse vid anläggningen. Ansökan till Harald och Louise Ekmans forskningsstiftelse skall innehålla förteckning över publicerade artiklar, CV samt intyg från handedare om sökanden är doktorand. Vistelsetiden på Sigtunastiftelsen uppgår till 1 vecka.

Stipendiat skall som regel vara doktorand eller längre kommen forskare med anknytning till universitetsinstitution. Vid sidan om huvudändamålet kan bidrag beviljas till Sigtunastiftelsens undervisning och till undervisning i skolor, med vilka Sigtunastiftelsen samarbetar, med tyngdpunkt på sådan undervisning som bidrar till ökad förståelse och samverkan mellan intressegrupper med skiljaktig syn på religiösa, ideologiska och politiska frågor. Dessutom kan Bjärka-Säbystiftelsen vid behov erhålla bidrag i den mån de ej medför väsentligt ökad inkomstbeskattning av forskningsstiftelsen. Vad här sägs om Sigtunastiftelsen gäller så länge den behåller sin oberoende ställning

Mer info och ansökan här


Harald och Gustaf Ekmans Stiftelse för Kulturminnesvård och Miljövård

Stiftelsen bildades år 1997 och har till huvudsakligt ändamål att främst inom det tidigare Skaraborgs län främja vetenskaplig forskning, dels kring underhåll och restaurering av värdefulla kulturminnen och  Harald Ekmanodlingslandskap inom Skaraborgs läns gränser, dels kring miljöfaktorer som medför risker för natur, för kulturvärden eller för hälsa hos människor och djur.
I mycket begränsad omfattning, högst 10 % av nettoavkastningen, kan medel, utan direkt anknytning till forskningsprojekt, tagas i anspråk för kulturminnesvård och miljövård i det tidigare Skaraborgs län.

Mer info och ansökan här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar